Corpul feminin se manifestă sub o diversitate de forme, dictate de proporțiile dintre bust, talie și șolduri. Fiecare tip de formă prezintă o serie de avantaje și dezavantaje de natură estetică. Acestea sunt, în mod ideal, corectate prin adaptarea ținutelor la fiecare dintre ele, pentru a oferi impresia volumului acolo unde acesta lipsește sau pentru a-i estompa prezența, acolo unde se regăsește prea mult. Creatorii și criticii de modă au creat ghiduri pentru compensarea defectelor trupului și pentru evidențierea calităților acestuia, împărțind toată varietatea de forme corporale în zece categorii: drept, în formă de pară, în formă de lingură, în formă de clepsidră, în formă de clepsidră asimetrică, de triunghi cu vârful în jos, oval sau în formă de diamant. În cele ce urmează, vom oferi câteva sfaturi privitoare la modul în care aceste tipuri de corp pot fi avantajate prin vestimentația adecvată.
- Trupul drept
Caracterizat prin șolduri și bust relativ egale și o talie nu foarte bine definită, cel mai mare avantaj al acestei tipologii sunt, de cele mai multe ori, gambele. Pentru a îmbunătăți estetica unui astfel de corp, se recomandă portul unor bluze cu decolteu lat, pentru a da impresia unor umeri largi. De asemenea, bluzele cu umeri întăriți sau cele largi în jurul sânilor și al șoldurilor, strânse cu o curea în jurul taliei, ameliorează proporțiile dintre părțile componente ale corpului drept.
- Corpul în formă de pară
Acest tip de corp se caracterizează prin șolduri mai late decât bustul, posterior ceva mai amplu decât precedentul, sâni ușor mai mici și o talie bine accentuată, care este și atuul ”perelor”. Îmbrăcămintea adecvată corpului pară se constituie din bluze cu decolteu în formă de V care scoate sânii în evidență și cât mai ornamentate în jurul umerilor. Pe talie, acestea trebuie să fie strâmte, la fel ca și pe șolduri.
- Corpul în formă de ”lingură”
Lingurile se aseamănă destul de mult cu perele, numai că tranziția dintre talie și șolduri este mult mai bruscă. Ele au tendința de a aduna depuneri de grăsime pe abdomen, coapse și brațe. Femeile cu această formă au ca atu picioarele, așa că nu vă temeți să vi le expuneți!
Vestimentația potrivită ”lingurilor” trebuie să amplifice bustul prin modele și croieli mai ample în acea regiune și prin ținute strâmte în jurul părții superioare a taliei. Detaliile și elementele decorative ale ținutelor trebuie să distragă atenția de la partea de jos a corpului.
- Corpul ”clepsidră”
Considerat, în ultimele două secole, un ideal de frumusețe, acest corp este structurat după cele mai echilibrate proporții. Șoldurile și talia se continuă într-o manieră armonioasă, bustul este la fel de amplu ca și șoldurile, iar talia este bine definită. Practic, orice vestimentație stă bine pe acest gen de corp, acesta fiind armonios atât privit frontal, cât și din profil. Pentru a-l scoate în evidență, se indică ținutele strâmte în jurul taliei, simetrice, care să nu iasă în evidență prin decorațiuni, ci prin forma pe care o capătă atunci când îmbracă trupul.
- Clepsidra asimetrică
Această formă este o variațiune a precedentei, având, ca diferență față de aceasta, un bust mult mai amplu. Acesta nu este un lucru rău, așa că nu te teme să îl evidențiezi prin decolteuri sau ținute mulate. Totuși, pentru a-ți echilibra silueta, va trebui să alegi haine strânse pe talie și largi în jurul șoldurilor, pentru a le face pe acestea să pară ceva mai late și pentru a echilibra, pe această cale, proporțiile dintre cele trei elemente care îți constituie torsul.
- Forma triunghiului inversat.
Asemănătoare trupului masculin, principalul defect al triunghiului inversat este lățimea mică a bazinului, comparativ cu umerii. Bustul este amplu, talia ceva mai suplă, însă poate tinde să adune grăsime. Șoldurile sunt înguste, apropiate, ca dimensiune, taliei.
O asemenea formă a corpului tinde să fie destul de greu de compensat, lăsând posesoarei destul de puține opțiuni vestimentare. Decolteurile adânci și înguste fac umerii să pară mai înguști, scoțând în același timp sânii în evidență. Ținutele trebuie să fie strâmte pe talie și mult mai largi pe șolduri, pentru a echilibra proporția dintre aceste două componente.
- Trupul oval. Acesta se prezintă prin umeri și șolduri înguste, picioare subțiri, dar bine dezvoltate și o secțiune medie amplă, cu tendința de a acumula grăsime pe stomac și pe spate.
Compensarea taliei ample se face cu ajutorul curelelor strânse în jurul ei, în timp ce umerii și șoldurile se pot regla cu decolteuri late, dar nu foarte adânci și elemente vestimentare mai largi în jurul șoldurilor, pentru a le alinia în raport cu talia. Se recomandă portul fustelor deasupra genunchiului, însă nu foarte scurte, pentru a nu da impresia disproporției între jumătatea inferioară și cea superioară a corpului.
- Forma de diamant este cea mai rar întâlnită și se manifestă prin șolduri foarte late, fese ample, talie la fel de lată ca șoldurile și un bust ceva mai îngust. Posesoarele aceste forme acumulează grăsime între coapse și abdomen, făcând gambele să fie cea mai atrăgătoare parte a corpului lor.
Recomandarea specialiștilor în modă este alegerea unor articole vestimentare care să scoată în evidență partea superioară a corpului. Se vor folosi fie bluze cu umerii bufanți sau chiar fără umeri, dar strâmte pe talie, pentru a diminua impactul vizual al acesteia.